Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plýtvání lidským kapitálem jako jedna z příčin úpadku západní společnosti

Krátké zamyšlení nad jedním z hlavních důvodů proč západní civilizace přišla o svůj prorůstový potenciál.

Prakticky všechny plody lidské činnosti potřebují k realizaci základní vstupy : suroviny (polotovary), lidské zdroje a energii. Svého času především díky průmyslové revoluci došlo v západní společnosti ke "kvantitativnímu uvolnění" potenciálu všech těchto vstupů. I když i průmyslová revoluce byla důsledkem dalších význačných objevů a společenských změn odehrávajících se v západní Evropě. Ten nejdůležitější, který mě teď v souvislosti s tématem textu napadá jako první je vynález knihtisku.

Dále pak osvícenství obecně. Za tento pojem se dá schovat spousta progresivních trendů minulosti jako odklon od religionismu, vzdělávání především v oblasti přírodních a technických věd, emancipace žen a tím pádem uvolnění obrovského lidského kapitálu v oblasti vzdělávání, vývoje a výzkumu, ale i ve výrobě

V současnosti už náš civilizační okruh bojuje s nedostatkem všech tří vstupů - surovin, energií, ale díky rezignaci na zásady, které západní společnost svého času etablovaly do pozice světového hegemona se potýkáme i s nedostatkem lidských zdrojů.

A těmi zásadami myslím především principy volného trhu a spravedlivé soutěže jejichž působením se ve společnosti ustanovila přímá korelace mezi životní úrovní jednotlivců a faktického přínosu jejich činnosti pro společnost (jejich práce) = spravedlivé odměňování.

Minimálně tento princip dnes perfektně funguje v Číně - člověk, který nepřináší společnosti žádný užitek živoří na jejím okraji. A já v tomto principu, v pozitivní motivaci lidí být úspěšný a přinášet společnosti užitek, vidím ten hlavní důvod, proč je dnes Čína na špici technologického rozvoje.

Dle veřejně dostupných dat je dnes v Česku příjem více než 70% populace závislý na státu, na sociálním transferu. Nejedná se jen o děti, studenty, starobní důchodce, státní zaměstnance. Dnes už najdete jen velice málo lidí, jejichž příjem je zcela oddělený od peněz státu, státních zakázek a subvencí. Stát v minulém roce utratil neuvěřitelné 2 bilióny korun ! Bavit se o neefektivitě takto vynaložených zdrojů by vydalo na několik večerů.

Nejvíce se tomuto tématu věnuje teorie anarchokapitalismu a v některých oblastech mě konkrétně dávají tyto teze odpověď na to, jaké společenské změny by byly žádoucí.

Ale dále k předmětu této úvahy - státní instituce a organizace navíc vysávají lidský, produktivní kapitál z celé společnosti - nabízejí srovnatelné nebo vyšší mzdy za menší nebo žádnou zodpovědnost. Za výkon, který by v soukromé sféře nemohl ekonomicky obstát.

A díky státní podpoře, dotacím a kurzarbeitu je i v době prohlubující se hospodářské krize na trhu práce nedostatek lidí. Dříve nevídaný fakt !

Navíc tímto postupem v lidech stát podporuje i ztrátu vhodných pracovních návyků a celý problém se ještě více prohlubuje.

Rozšiřuje se studium "humanitních" oborů (na úkor těch technických a přírodovědných) jejichž pozitivní přínos pro společnost je minimálně diskutabilní. I zde je krásně vidět plýtvání zdroji, které máme jako společnost k dispozici.

Pracovní náplní stále rostoucího počtu lidí je také snaha vytvářet v médiích a na sociálních sítích pokřivený obraz společnosti a přes ten ovlivňovat myšlení lidí a směřování vývoje společnosti.

A proto jsme se v našem civilizačním okruhu dostali za bod zlomu, kdy většina lidí není zodpovědná za své životy a spoléhá se na to, že se o ně postará stát (respektive ta skutečně PRACUJÍCÍ menšina, protože stát jako takový je instituce hospodařící s cizími zdroji).

A čím větší je tato skupina, tím větší je tlak na zvyšování daní a jejich přerozdělování a tím nižší je tlak na výkon společnosti jako celku i jejich jednotlivců.

A je to i hlavní příčina prosazení principů levicové politiky na všech úrovních řízení státu a evropské unie. V západní společnosti dnes není možné, aby strana s konzervativním, pravicovým programem vyhrála volby. A pokud se tak stane, a takovýto program začne skutečně prosazovat, není šance tento postup politicky přežít. Protože by to znamenalo vytvářet tlak na občany, aby se znovu intenzivně vzdělávali, pracovali a znovu se stali zodpovědnými za své životy.

Rapidně mizí střední třída, rozvírají se nůžky mezi mocenskou oligarchií (vysoce postavení manažeři nadnárodních firem, politici, vysocí státní úředníci a vrcholní podnikatelé) a spodními 10 milióny. Většinová společnost zchudne závratným tempem, inflace je jen začátek..

Jsme líný, tlustý národ, kdy málokdo fakticky přispívá k rozvoji naší společnosti, málokdo produkuje výrobky a služby, které jako lidé (ne stát) spotřebováváme a rádi za ně platíme.

A ve chvíli, kdy se západní společnosti nedostává surovinových a energetických zdrojů je takovéto plýtvání lidským kapitálem posledním hřebíčkem do rakve vedoucího postavení západu ve světě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Rosecký | pátek 7.1.2022 8:00 | karma článku: 32,78 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Marek Rosecký

Konečný účet Česku za dva roky pandemie

Za roky 2020 a 2021 v naší zemi umřelo o více než 47 tisíc lidí víz než byl průměr v letech 2011 - 2019. Kdo za to může ??! Antivaxeři ? Politici ? Pes ? Chcípl pes ? Doktoři ? Experti ? Dezinformátoři ? Babiš?

14.2.2022 v 16:09 | Karma: 30,21 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Marek Rosecký

Čeká nás na podzim další masivní epidemická vlna ?

Správná odpověď na tuto otázku je ano. Ale je to ta správná otázka? Pokud se budeme snažit najít odpověď na to co se děje, můžeme správnou odpověď dostat jen pokud položíme správnou otázku. Nebo otázky.

9.2.2022 v 12:01 | Karma: 24,30 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Marek Rosecký

Retrospektivní sonda do stavu našeho zdravotnictví před rokem 2020

Za poslední dva roky média prakticky na denní bázi reportovala o kritickém stavu našeho zdravotnického systému, který pracuje v době pandemie koronaviru na hranici svých kapacit.

17.1.2022 v 9:25 | Karma: 15,68 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Snažím se v tom, co se děje kolem nás vidět souvislosti, logiku a baví mne diskutovat nad společenskými a politickými tématy.

Sám sebe považuji za pragmatika, realistu.

Baví mne sport a cestování.

Seznam rubrik