Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konečný účet Česku za dva roky pandemie

Za roky 2020 a 2021 v naší zemi umřelo o více než 47 tisíc lidí víz než byl průměr v letech 2011 - 2019. Kdo za to může ??! Antivaxeři ? Politici ? Pes ? Chcípl pes ? Doktoři ? Experti ? Dezinformátoři ? Babiš?

Za poslední dva roky na nás prakticky každý den vyskakovaly titulky na headlinech všech mainstreamových médií, které hlásily nové rekordy v počtu nakažených, v počtu hospitalizovaných a počtu mrtvých u nás i všude ve světě.

Ale dva roky jsou už dost dlouhá doba na to, aby se bylo možné podívat na statistické údaje věcně, bez citového zabarvení kterému se málokdo dokáže ubránit.

Nabízí se nejen srovnání s předešlými roky u nás, ale abychom se dostali k relevantním údajům, tak především se zeměmi, které zvolily opačnou strategii v boji s epidemií než tomu bylo  nás. A jako nejlepší se nabízí Švédsko (je mi jasné, že spousta čtenářů právě teď odešla na předchozí stránku). Ale Švédsko je výborný etalon pro popsání důsledků opačného přístupu pro všechny, kteří nezavírají oči před realitou a to z více důvodů :

- srovnatelný počet obyvatel (Česko 10,7 mil., Švédsko 10,35 mil.)

- průměrný věk dožití (Česko 79,3, Švédsko 82,9)

- průměrný věk populace (Česko 43,2, Švédsko 41,1)

- stejný civilizační okruh (genetika, společenské zřízení, úroveň vzdělanosti, zdravotnictví,..)

A jaký účet tedy vystavila pandemie Švédsku co se týče nadprůměrného počtu zemřelých za roky 2020 - 2021 ? Číslo, ke kterému jsem se dostal je 4 698 lidí. Více zde.

Doplním roční průměrný počet zemřelých 2011 - 2019 : Česko - 106 889 , Švédsko - 90 674.

Jediný údaj, který jsem musel dopočítat ručně bylo počet zemřelých ve Švédsku v roce 2021 a to dle průměrného počtu zemřelých v jednotlivých týdnech. K celkovému číslu jsem se nikde nedopracoval, ale v odkazované tabulce jsou podány data co nejpřesněji, V jednotlivých listech najdete i odkazy na zdrojová data.

Neporovnávám teď absolutní číslo ve statistikách obou zemí, které mají prezentovat celkový počet zemřelých na koronavirus. Každá země má jinou metodiku pro určení příčiny úmrtí lidí s pozitivním testem a porovnávat tyto čísla není objektivní. Objektivní je porovnání právě celkového počtu zemřelých za určité období. A i z toho vychází, že koronavirus není chiméra. Koronavirus tady byl, je a zabíjel. Ale ne tak, jak nám prezentují naše média, naši "experti", naši politici,.. 

Kde je tedy ten zakopaný PES ? Rozdíl v nadúmrtí je v řádech. Může to být způsobené mírně starší populací u nás ? Naproti tomu mají Švédi vyšší průměrný věk dožití, kdy ti nejstarší měli být těmi nejohroženějšími. Jsem si jistý, že ať už odpůrce nebo zastánce řešení situace u nás, každý by si našel spoustu argumentů proč tomu tak je. Ale rozdíl je hrůzostrašný a jediné logické vysvětlení tedy je, že způsob zvládání pandemie a protiepidemická opatření, které ve Švédsku prakticky neměli naše zdraví a společnost zdecimovaly více než Covid-19.

Úmrtnost v jednotlivých letech vždy kolísala. Vždy tady byly epidemie respiračních chorob, kdy umíralo více lidí než v předešlých letech. V následujících letech zase o to míň. A proto se sluší dodat, že ve Švédsku byla v roce před pandemií nižší než průměrná úmrtnost a to o 1 908 lidí. U nás naproti tomu byl i rok 2019 náročnější a umřelo o 2 906 lidí víc než byl průměr od roku 2011.

Média u nás pravidelně reportovala o negativním vývoji ve Švédsku do doby, dokud měli ve Švédsku statisticky ty správná, děs vzbuzující čísla. Ve chvíli, kdy se ze Švédska stal premiant ve zvládání pandemie koronaviru se o této zemi přestalo psát. Pokud by se situace následně začala řešit po vzoru Švédska, znamenalo by to doznání k nezvládnutí situace u nás. A sebereflexe našim politikům, médiím a expertům není příliš vlastní. A proto jen velmi zvolna dostávají v našich médiích prostor opoziční hlasy a to i v dnešní době, kdy jsou některá fakta jasnější než před rokem (např. o "tečce za pandemií").

Jeden ze spíše kritických článků z dřívější doby pak popisuje i osobu strůjce švédské strategie, hlavního epidemiologa, doktora Andrese Tegnella. Celý článek zde, dovolím si citovat.

„Švédský Prymula“ odmítl národní či lokální karanténu, ke které přistupovaly evropské státy po vzoru Číny, odkud se zprvu nový koronavirus rozšířil. Argumentoval tím, že uzavírání obchodů, kaváren, škol a celkově míst, kde se lidi potkávají, je zbytečnou ránou pro ekonomiku, protože vir tu s námi bude nastálo a musíme se s ním naučit žít. Vyzýval občany, aby se chovali zodpovědně, posléze vedení země přistoupilo jen k velmi mírným opatřením. V médiích Tegnell vystupoval vždy klidně a fakticky.

Za mě se v tomto odstavci skrývá celá pravda o zvládnutí pandemie. A poslední věta to celé podtrhuje - klidně a fakticky.

Budu opakovat myšlenku mnoha odborníků, kterým nebyl poskytován takový prostor jako mediálním hvězdám dr. Kubkovi, prof. Flégrovi a jiným alarmistům. Všudypřítomný strach zdecimoval naši společnost a zdraví takovým způsobem, že pomohl našim politikům oddálit otázku důchodové reformy o několik let.

K tomu můžeme připočíst nesmyslná opatření (roušky v lese), zanedbání primární péče, rezignace na včasnou léčbu Covid-19 dostupnými prostředky a postupy.

Životy všech, kteří podlehli pandemii koronaviru z jakýchkoliv příčin to bohužel nevrátí a bohužel nikdo z našich čelních představitelů, kterým jsme důvěřovali (a důvěřujeme) pravděpodobně nebude hnán k zodpovědnosti.

Ale měli bychom se alespoň poučit do budoucna.

Za prvé : nevěřit všemu, co člověk přečte a uslyší v mainstreamu a více o věcech přemýšlet. Média už přestala plnit svoji základní úlohu - věcně informovat o skutečnosti. Místo toho prezentují úsudky pár vybraných, vysoce angažovaných jedinců a jejich názory vydávají za fakta.

Za druhé : nespoléhat se na stát, ale více sami na sebe.

A za třetí : bojovat za ty, kteří se sami bránit neumí a jsou největšími oběťmi posledních dvou let : děti a senioři.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Rosecký | pondělí 14.2.2022 16:09 | karma článku: 30,21 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Marek Rosecký

Čeká nás na podzim další masivní epidemická vlna ?

Správná odpověď na tuto otázku je ano. Ale je to ta správná otázka? Pokud se budeme snažit najít odpověď na to co se děje, můžeme správnou odpověď dostat jen pokud položíme správnou otázku. Nebo otázky.

9.2.2022 v 12:01 | Karma: 24,30 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Marek Rosecký

Retrospektivní sonda do stavu našeho zdravotnictví před rokem 2020

Za poslední dva roky média prakticky na denní bázi reportovala o kritickém stavu našeho zdravotnického systému, který pracuje v době pandemie koronaviru na hranici svých kapacit.

17.1.2022 v 9:25 | Karma: 15,68 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Marek Rosecký

Plýtvání lidským kapitálem jako jedna z příčin úpadku západní společnosti

Krátké zamyšlení nad jedním z hlavních důvodů proč západní civilizace přišla o svůj prorůstový potenciál.

7.1.2022 v 8:00 | Karma: 32,78 | Přečteno: 931x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, absolvuje let na simulátoru a navštíví děti v léčebně

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Snažím se v tom, co se děje kolem nás vidět souvislosti, logiku a baví mne diskutovat nad společenskými a politickými tématy.

Sám sebe považuji za pragmatika, realistu.

Baví mne sport a cestování.

Seznam rubrik